Już po raz czwarty smakosze wina przywitali lato w winnicy Haliny i Macieja Hyżych w Stadnikach. Maciej Hyży od dwunastu lat uprawia winną latorośl produkując w swojej domowej winnicy dwa gatunki wina.
Uprawiania winnicy i procesu produkcji wina uczył się będąc w Austrii. Od czterech lat zaprasza gości o tej porze roku do swojej zlokalizowanej na jednym ze stadnickich stoków winnicy, oprowadzając ich po niej i zdradzając tajniki uprawiania winogron, a następnie produkowania zeń wina. Imprezie towarzyszy bufet przygotowany przez miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich, jest ognisko, pieczona nań kiełbasa, muzyka serwowana przez DJ-a oraz degustacja wyprodukowanego przez Macieja Hyżego wina.
Hyży jest wielkim pasjonatem uprawy winnicy, udowadnia, że nawet w klimacie naszego kraju, przy wykazaniu się uporem i ciężką pracą można wyprodukować wysokiej klasy wino i sprzedając je zarabiać na życie. Rozmowę z Maciejem Hyżym będziecie mogli Państwo przeczytać w sierpniowym wydaniu naszej gazety.
Foto: Maciej Hołuj
[post_gallery]