W lipcową niedzielę na myślenickim rynku odbyła się siódma już edycja konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”. Jedenaście grup gospodyń wiejskich z terenu powiatu myślenickiego zebrało się, aby zaprezentować przygotowane przez siebie potrawy i wyłonić najlepsze z nich. Wydarzenie zorganizowane zostało przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
W szranki tegorocznej edycji konkursu stanęły koła gospodyń z: Zawadki, Wiśniowej, Krzczonowa, Skomielnej Czarnej, Jawornika, Lubnia, Krzesławic, Mierznia, Rudnika, Trzebuni oraz Stowarzyszenie „Droginia dla pokoleń”. Na rynku w Myślenicach nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych uczestników przygotowanych przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej z Krakowa oraz oprawy muzycznej – dwie młode wokalistki wykonały dla gości m.in. utwór „Zacznij od Bacha” z repertuaru Zbigniewa Wodeckiego. Przyrządzone przez gospodynie wiejskie potrawy oceniane były pod kątem smaku, walorów estetycznych oraz zawartości akcentów regionalnych. Komisji dokonującej oceny przewodziła dr Gabriela Zięć z wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Wśród jurorów znaleźli się również: zastępca dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Iwona Ciećka, zastępca dyrektora Oddziału Regionalnego Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Michał Mrówka oraz dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach Dominik Pasek. Pierwsze miejsce w „Bitwie regionów” zajęły gospodynie z Wiśniowej, które zaserwowały wiśniowską gęsinę od św. Marcina. Drugie i trzecie miejsca przypadły odpowiednio Kołom Gospodyń z Mierznia oraz Krzesławic (oba koła z terenu gminy Raciechowice). Gospodynie z Wiśniowej jako zwyciężczynie konkursu reprezentować będą powiat myślenicki podczas wrześniowych eliminacji wojewódzkich.
Tekst (w.w) wakacyjny współpracownik
foto: Maciej Hołuj
[post_gallery]