Lekcja wypieków ciast, konkretnie nadziewanych rogalików prowadzona przez Sylwię Bałę, myślenicką finalistką programu Bake off – Ale ciacho! (edycja 2017) odbyła się w murach, a precyzyjniej rzecz ujmując w pracowni gastronomicznej Małopolskiej Szkoły Gościnności Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach.
Pod czujnym okiem mistrzyni wypieków uczniowie trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego wypiekali nadziewane konfiturą z róży, białym makiem i czekoladą rogaliki. – Nasze rogaliki wypieczone zostały z ciasta półfrancuskiego, mamy tu do czynienia z trzema rodzajami rogali, między innymi z rogalami marcińskimi – powiedziała Sylwia Bała.
Sporządzenie ciasta, nadziewanie i zwijanie rogali to jedno, umiejętność ich podania to drugie. Wszystkich tych czynności młodzież uczestnicząca w warsztatach spróbowała na własnej skórze. Efektem były wspaniałe, rumiane i wybornie smakujące rogale.
To nie pierwsza i nie ostatnia taka lekcja w popularnym „Tytusie”. Niedawno pisaliśmy o lekcji gotowania z samym Robertem Makłowiczem, a z informacji jakie otrzymaliśmy ze strony dyrekcji szkoły, zabiega ona o wizytę w Myślenicach Karola Okrasy.
Na zdjęciach: Warsztaty wypiekania rogali z Sylwią Bałą.
Foto: Maciej Hołuj